KÆRLIGHED - FORVANDLING - LIVSVISDOM
Om livet - og det at være menneske

FORSIDE

FOREDRAG

ARTIKLER

LINKS

BIOGRAFI

KONTAKT

Læserbrev trykt under "Ordet er dit" i Ældre Sagen, Blad nr. 3, 2006

TRAVLT I DEN TREDJE ALDER

 

Af Tove Bech, tidligere højskoleforstander, nu kursusleder og foredragsholder

 

Nye tænder, golfspil, seniorer på arbejdsmarkedet, rundrejse i Indien, Cambodja, Færøerne. Og ind ad døren kommer Folkeuniversitetets og oplysnings-forbundenes tilbud. Der er rigelig beskæftigelse til den 2. alder, den 3. alder og den 4. Efterhånden som vi loves længere og længere liv, må vi snart nå en 5.
 
Hvad tilbyder Folkeuniversitetet? ”Koranen og Bibelen”. 12 mandage. Det kan jeg umuligt nå. 12 mandage, der forsvinder ud af mit liv.


Hvad med kulturen? ”PH og kulturradikalismen”. Også 12 gange. Der må være kortere foredragsrækker, så jeg kan nå mere.
Når vi forlader arbejdsmarkedet, skulle stressniveauet falde, men i øjeblikket banker pulsen hurtigere. Hvordan skal jeg dog nå alt det, jeg gerne vil?
 
Gud ske lov: ”Forholdet mellem religionerne i det 21. århundrede”. Kun 5 mandage. Mon ikke der findes et andet emne samme dag, så slår jeg 2 fluer med et smæk.
 
Tid til at blive gammel, tid til at dø? Slet ikke med alt det, jeg skal nå at indhente efter alle mine aktive år på arbejdsmarkedet.


Jeg vil også ud at rejse. Jeg har hørt, at når vi bliver sådan rigtig gamle – når vi ikke længere betegnes som seniorer og derfor ikke længere er interessante for arbejdsmarkedet – så er det ikke sikkert, vi kan holde til lige så mange strabadser, så de store rundrejser må tages nu.
 
Jeg undres. Hvor mange har råd til at betale 25.000 til Peru? Naturligvis, der er nedsparingslånene, men tænk, hvis jeg bliver 100, så er de lån vist for længst rejst op. Der findes billigere rejser: For knapt 9.000 kroner kan jeg komme til Færøerne og Skotland i hele 8 dage! Én måned – det må være det mindste. Mit sind må oplades. Der må ske en forvandling, og da er hverken 8 eller 14 dage tilstrækkelige.


Et tilfældigt møde med en gammel skolekammerat har reddet mig, så jeg kan blive gammel uden alt for megen stress og bekymring for min økonomi. Over en kop te på en café fortalte hun, at hun havde fået et helt nyt liv. Hun var gået i gang med en efteruddannelse. Som 61-årig. Og hun var ikke den ældste, der havde gået på skolen. For nogle år siden påbegyndte en 62-årig mand uddannelsen. Hvad bliver man uddannet til?
 
Du har fortalt om din længsel efter at rejse ud, svarede hun og fortsatte: Min uddannelse handler om at rejse ind. Jeg er på 2. år i gang med at uddanne mig til livet, at kende mig selv, som Sokrates sagde. Det er den mest spændende rejse, jeg nogen sinde har været på. Jeg begynder at se den røde tråd i mit liv. Jeg begynder også at forstå citatet af Kirkegaard: At livet leves forlæns, men forstås baglæns. Da jeg havde spillet golf nogle år, opdagede jeg, at det kedede mig. Var målet for resten af mit liv at slå til en kugle og bringe den i hul, spurgte hun.

 

Jeg fik adressen på PUC, Psykoterapeutisk Uddannelses Center og slog denne og andre tilsvarende uddannelser op på nettet. Der er flere studerende mellem 40 og 63 år.
 
At kende sig selv og forstå sit liv bedre – er vel dybest set én af de mest spændende udfordringer i vores liv og er en fremragende måde at forberede sig til at blive gammel på. At blive en viis, gammel mand eller kvinde over 4 år er vel 80.000 værd.

 

Links:
www.psykoterapeuterne.net

www.matthaeus-effekten.dk

 

Må kun citeres med udtrykkelig kildeangivelse.

www.tovebech.dk