KÆRLIGHED - FORVANDLING - LIVSVISDOM
Om livet - og det at være menneske

FORSIDE

FOREDRAG

ARTIKLER

LINKS

BIOGRAFI

KONTAKT

Interview i Ugebladet Søndag nr. 26 (2008).
 

Brug mere tid på sex

 

Hvordan får vi mere glæde ud af det erotiske liv? Og hvordan bliver vi ved med at gide? Det er de to spørgsmål, som optager tidligere højskoleforstander, kronikør og foredragsholder Tove Bech, og det korte svar er, at vi skal bruge mere tid på den seksuelle akt. ”Vi spiller jo heller ikke golf kun for at ”potte” bolden i hul”, siger hun.

 

af Pernille H. Wedderkopp

 

Hvis der er én, der har forståelse for, at man godt kan være ”lidt træt” om aftenen og tænke mere på at slappe af foran tv eller i sofaen med en god bog frem for at springe i armene på sin elskede, så er det 62-årige Tove Bech. I 21 år boede hun sammen med mand, to børn, et halvt hundrede elever samt lærer og medarbejdere på Søtoftegård Højskole på Midtsjælland, hvor man med hendes egne ord ”aldrig havde fri”. Alligevel betror hun Søndags udsendte, at hun aldrig har sagt nej til sin mand - bortset fra på bryllupsnatten, hvor hun ganske enkelt var for udmattet. Nu var det ikke fordi, at der blev praktiseret elskovskunst i parrets soveværelse hver aften. En fornuftig mand sørger nemlig ifølge Tove Bech for, ”at hans kone er sulten” - om det så betyder, at han må holde sig i skindet i ganske mange aftener i træk. Pointen er, at hun gennem sit ægteskab ikke oplevede nævneværdige perioder uden lyst til det erotiske samliv, og at hun tilskriver det ”legen” og god tid som var en del af deres ægteskabelige samliv. 

 

”Samfundet gør os trætte og jeg kan sagtens forstå, at forældre til f.eks. små og større børn har så meget andet at se til, at der ikke bliver tid til at pleje deres erotiske forhold. Men hvis vi skal blive ved med at gide at gå i seng sammen, er vi nødt til at tænke over, hvordan det bliver ved med at være spændende. I længden er de små hurtige knald ikke noget, som hverken mænd eller kvinder har så stor glæde af, da de bliver snydt for en længerevarende og fuld orgasme, der tilfredsstiller dem også på et psykisk plan., siger hun.

 

Erotikken kræver tid

For 12 år siden blev Tove Bech enke, da hendes 20 år ældre mand og far til hendes to nu voksne sønner døde af en hjertesygdom. I hele sin karriere som autodidakt højskolelærer og forstander på Søtoftegård, som i dag er nedlagt, har Tove Bech beskæftiget sig med forholdet mellem mand og kvinde, kærlighed, erotik og elskovskunst – og interessen er stadig sprællevende. Hun oplever dog, at legen i mange parforhold er forsvundet, og at samlejerne overstås, som skulle man tro, at der var tale om en konkurrence på tid.  Elskovskunsten er i mange ægteskaber gledet i baggrunden til fordel for en hurtig udløsning for både mænd og kvinder – og ganske enkelt en række andre fritidsinteresser.

 

”Prøv at tænk over, hvor lang tid mange mennesker bruger foran computeren. Hvis der er noget, de ikke kan finde ud af, bliver de ved, indtil problemet er løst. Det man bruger tid på, bliver man god til”, siger hun og uddyber sin pointe ved hjælp af billedet på en golfspiller.

”For en golfspiller er det jo ikke bare et spørgsmål om at få trillet bolden i hul hurtigt nok. Det er oplevelsen af at pakke bilen, komme ud i naturen, få motion og snakke med sine medspillere, der giver den fulde tilfredsstillelse”, siger hun og refererer dermed til kronikken, ”Hurra for mænds faldende potens”, som hun med en humoristisk tone skrev i Politiken sidste sommer. Her taler hun bl.a. om, at sex er mere end en ”hoppe-hoppe-kultur”, og at vi måske kan bruge den faldende potens som inspirationskilde på den personlige erotiske udviklingsvej. I kronikken gør hun op med hurtig-kulturen indenfor erotikkens verden, og gør sig bl.a. til talsmand for det umiddelbart lidt aparte synspunkt, at mænds faldende potens faktisk kan rede sexlivet.

”Jeg hører jo fra mange af de par, jeg taler med, når jeg er ude og holde foredrag, at mandens impotens eller faldende potens har åbnet for nogle helt nye oplevelser på det erotiske plan, fordi der ikke længere er basis for en hurtig forløsning. Man bruger mere tid sammen, og kvinderne får mere lyst, når der ikke ligger en forventning om, at hun skal få orgasme på nul komma fem ligesom sin mand”, siger hun og tilføjer, at hun mener, at grunden til, at så mange kvinder har svært ved at få orgasme bl.a. skyldes, at samlejet – og ikke mindst optakten - går alt for hurtigt.

”Et af mine råd går ud på, at man lægger sig ned ved siden af hinanden og lægger hånden på hinandens køn i ti minutter uden at bevæge hånden. Man skal bare ligge helt stille og mærke efter, og hvad tror du så, der sker?”, spørger hun retorisk. Spørgsmålet er hermed givet videre og svaret må være op til den enkelte selv at finde.

 

Erotisk forhold uden forelskelse

For godt et år siden tog Tove Bech livtag med den svære udfordring at indlede et erotisk forhold til en mand, som hun ikke på det tidspunkt var forelsket i. Baggrunden for det - i manges øjne - lidt vovede projekt var, at hun som single ikke ønskede at lægge sit erotiske liv bag sig, bare fordi hun ikke levede sammen med en mand. Tværtimod ønskede hun at øve sig på elskovslegen – og kunsten - og undersøge, om det overhovedet kan lade sig gøre at få følelserne og forholdet til at vokse gennem det erotiske samvær. Og det var ikke fordi, hun ikke kunne finde sig en kæreste på almindelig vis som så mange andre. Faktisk kunne hun med sit eget udtryk ”være blevet gift mange gange”, siden hendes mand døde, og hun har da også haft kærester, men er bare ikke lige stødt ind i den helt rigtige.

 

Tove Bechs første elskovsforhold varede et halvt år, og var baseret på helt klare aftaler om, at de skulle arbejde med deres personlige udvikling, at de evaluerede efter hvert møde, og at der ikke var tale om et kæresteforhold. 

”Jeg lærte utroligt meget og vil altid være denne mand dybt taknemmelig for de erotiske oplevelser, vi fandt sammen. Men jeg måtte erkende, at jeg havde et større behov for at arbejde dybere”, siger hun og understreger:

 

”Det dur ikke, hvis man ikke kan tale fortroligt sammen, og ikke er indstillet på at lade forholdet udvikle sig til andet og mere end et ugentligt elskovsmøde. Jeg havde på forhånd besluttet mig til at være 100 procent åben og modtagende for alle de følelser, der måtte dukke op, men det er ikke tilstrækkeligt, hvis kun den ene har det sådan”, siger hun.

 

Hjertekontakt er en forudsætning for forholdet

Tove Bech afsluttede forholdet og besluttede sig efter et halvt år til at prøve igen. Omdrejningspunktet i det nye forhold er stadig fordybelsen i elskovskunstens mange muligheder, men relationen har udviklet sig til et mere almindeligt, kærestelignende forhold.

 

”Vi vil gerne investere i forholdet og involvere os, hvis og når følelserne opstår”, fortæller hun og tilføjer, at hun mødes med sin partner en gang om ugen i hans eller hendes lejlighed. De begynder altid med at tale sammen over et godt måltid mad, hvorefter de masserer hinanden og mediterer sammen. Den indledende fase er vigtig, og parret bruger derfor mindst to timer på selve massagen – en til hver. Det handler om at vise hengivenhed for og fordybelse i et andet menneske, og hendes erfaring er, at det på den måde kan lade sig gøre at udvikle følelser og ømhed for et andet menneske via elskoven. Men det kræver, at begge parter er indforstået med også at inddrage andre elementer som netop samtalen og med tiden sociale aktiviteter.

 

Sex kan også være guddommeligt

Det erotiske har altid været meget nærværende i Tove Bechs liv. Nogle går i kirke, andre mediterer, men vejen til en guddommelig oplevelse kan også gå gennem elskovskunsten, hvis man giver sig tid nok, mener hun.

”Blot ved at lægge sig ned ved siden af hinanden og stryge hinandens krop og hår, kan man opnå en dyb psykisk tilfredsstillelse. Erotik og seksualitet drejer sig også om hjertekontakt, siger Tove Bech.

 

Hendes egen indiskutable erotiske udstråling, skal ikke tolkes som om, at dét er det eneste, hun tænker på. Men hun vil gerne have, at flere får øjnene op for sig selv som seksuelle væsener, og at man ikke udskyder den seksuelle leg så længe, at man glemmer, hvorfor det engang var så dejligt.

 

”Mit ønske er at flere opnår en større tilfredsstillelse i det erotiske liv, og at vi får legen og flirten tilbage. Det virker på hele samlivet. Jeg tror også, det er sundt for vores børn, at de ser, at mor og far er glade for hinanden”, siger hun og understreger, at et godt samleje starter allerede ved morgenmaden. Et kys i nakken eller kaffe på sengen kan gøre underværker senere på dagen.

 

”Jeg tror stadig mange kvinder har brug for den form for opmærksomhed og opvarten fra sin mand, selvom det måske lyder lidt gammeldags. Hovedparten af den træthed og uoplagthed, jeg hører om fra kvinder, når det kommer til det erotiske liv, tror jeg skyldes, at de føler, at de skal bære det meste af ansvaret for børnene og det praktiske i det daglige”, siger hun og tilføjer.

 

”Hvis manden en gang i mellem tog initiativ til at gøre klar i soveværelset, dæmpede belysningen, satte blid, afspændende musik på, tændte stearinlys og stod klar med massageolien, så tror jeg kvinderne ville være lidt mere veloplagte”.

 

Find kvinden i dig selv frem

Kvinderne må heller ikke glemme deres ansvar for det erotiske samliv. Og her gælder det for dem om at finde tilbage til kernen i deres kvindelighed.

 

”Tør hun spille op ved aftensbordet, sætte musik på, danse med børn og mand og med blikke og kærtegn få ham til at forstå, hvad der er i farvandet, så klarer han afrydning, opvask og børnenes sengelægning i et snuptag, medens hun får taget bad og får samlet sine erotiske energier - til glæde for dem begge”, slutter hun.
 

Må kun citeres med udtrykkelig kildeangivelse.

> FOREDRAG:
Hurra for mænds faldende potens - en mulighed for (gen)opdagelsen af elskovskunstens glæder

www.tovebech.dk